3 dny po porodu

19.03.2012 14:42

 

    ...Štěňata se mají čile k světu. Někdy máme pocit že rostou přímo před očima. Je to možná i tím, že Anabelka zvládla porod (byť dlouhý 18 hodin) na jedničku a dokonce ji hodně moc vyhládlo. Včera baštila s takovým apetitem, že jsme jí málem záviděli. Běžné jídlo má obohacené o maso, vývary, tvaroh i zeleninu. Ke všemu ji přidáváme calciové tabletky.

 

    Štěňata teď dělají jen dvě věci. Sají anebo spí. Vše doprovázené fňukáním, broukáním a zpíváním. Náš zpěváček (prvně jsem myslel že to zpívá holka) zpívá ostatně i ze spánku.

 

    Vůbec spánek štěňátek je velice zajímavý. Každé zaujímá jinou polohu. Jsou mezi nimi labužníci, kteí spí na zádech, nebo si neustále přitahují nožičky. Některé neusnou bez dotyku maminky nebo sourozence. Náš tuláček spí zásadně sám. Většinou spí štěňátka naprosto klidně, jen podle minimálních pohybů bříška lze rozeznat že vůbec žijí. Po čase ale přijde záškub. Buď nožičkama, ale i celým tělíčkem jim projede tik. Vypadá to komicky.

 

    V této fázi (a ještě tak den, dva) dává štěňátkům Anabelka „mlezivo“ (kolostrum). Jde o prvotní druh mléka, které je bohaté na proteiny a látky zajišťující přirozenou imunitu štěňátek. Složením se kolostrum významně liší od zralého mléka. Rozdíly ve složení mleziva se postupně mění a z nezralého mléka se stává mléko zralé. To už nebude k dispozici neustále jako kolostrum, ale Anabelka je bude „pouštět“ v intrevalech, které se navíc budou prodlužovat.