Stále slepá štěňátka

22.03.2012 09:18

 

    ...Je to skoro týden co první štěně spatřilo světlo světa. No to spatření. To je jen takový hovorový obrat. Ve skutečnosti jsou štěňátka ještě stále slepá. Jen jsem chtěl upozornit jak moc letí čas.
 
    Je neskutečně zajímavé štěňata pozorovat. Stále více se projevují hlasem. Rozpoznat jde už i náladu podle zvuků, které vydávají a tím nemyslím jen Zpěváčka. Je slýchat takové mocné mlaskání – to je první fáze sání, kdy štěně objeví struk, a snaží se co nejlépe přisát. Když se m to podaří, mlaskání se stiší.

    Daším zvukem je takové občasné kňučení. To se štěně dožaduje ohledů od sourozenců. Zpravidla se nachází na jejich hlavách a chce aby mu uvolnili nejbližší struk.

    Pak je pravidlené poknikávání. To štěně cestuje kolem Anabelky a snaží se upozornit na sebe maminku aby ho nasměřovala správným směrem. Toto poknikávání sílí, pakliže se nemůže maminčiny pomoci dovolat. Někdy lze štěně v kožichu nalézt právě jen díky jeho zvukovým projevům

    Zajímavé zvuky vydávají štěňata při spaní. To leží vklidu a pobrukují si. Klid občas přeruší záškub celého tělíčka a i broukání se na tu chvilku utiší.

    Další zvuky jsou varovné. Děcka dávají najevo že se jim něco nelíbí, že mají obavy, nebo chtějí zdůraznit svou převahu před sourozenci. Jde o zvuk, který se již trošičku podobá vyštěknutí. Ti největší ze štěňat tento zvuk vyloudí jako hodně hluboký.

 

    Pořád popisuji štěňátka, ale co Anabelka? 

       Tak především je Anabelka vzornou maminkou. O děti se příkladně stará, poctivě je čistí, krmí, přerovnává. Není divu že bývá unavená. Když už má starostí o děti moc, počká až štěňata usnou a vyleze si z bedny ven. Postaví se ke dveřím a prosebným pohledem se dožaduje puštění na zahradu. Tam si uleví, prochází se, protahuje a přitom si vše očichává. Počasí je pěkné, takže se asi vždy těší na pachy probouzejícího se jara.

    Má v sobě nějaké vnitřní hodiny. Vždy včas, přesně v době, kdy se první štěňata začínají probouzet a začínají hledat nějaký ten struk s lahodným mlíčkem, se Anabelka dostaví k bedně se štěňátky. Ne, nejde hned dovnitř. Jen je pozoruje. Až je jštěňátek probuzeno více, opatrně mezi ně vstoupí, zalehne tak aby zpřístupnila co možná nejpohodlnějí struky a čumákem si nahrne děcka k sobě. Když se přisají, začne je čistit jazykem. A až má hotovo, unaveně položí hlavu na postranici porodní bedny a odpočívá....

 

                   Štěňátka ležící a spící                                   Anabel ucítila že v přepravce byly štěňátka